DELA

Ömsen förhalar betalning till trafikskadad kvinna

Den trafikskadade kvinnan har väntat i tretton år på ersättning från Ömsen, men trots att ärendet är färdigt manglat i alla rättsliga instanser får hon ändå inte ut pengarna.
Hennes advokat Pontus Lindberg är mycket kritisk.
Nya Åland har följt fallet med den åländska kvinnan som skadades i en trafikolycka i centrala Mariehamn en decembermorgon 1999 i många artiklar genom åren.
Efter åratal av juridiska strider avgjordes ärendet till hennes fördel av Åbo hovrätt i slutet av 2011, tolv år efter olyckan. Ömsen sökte då prövningstillstånd i Högsta domstolen, enligt egen utsago för att få prejudikat, och i början av oktober i fjol meddelade HD att prövningstillstånd inte ges.
Hovrättsdomen har vunnit laga kraft och Ömsen är skyldig att betala 80 procent av skadeståndet.
Men några pengar har det inte blivit, och det lär dröja innan kvinnan får ut sitt skadestånd. Ömsen har nämligen fört ärendet till trafikskadenämnden för ytterligare en runda, och besked väntas tidigast inom ett halvår, kanske ett år.
För Pontus Lindberg är Ömsens syfte glasklart:
– Försäkringsbolaget försöker ännu en gång avsiktligt dra ut på utbetalningen av ersättningen. Det här borde utan vidare ha hanterats internt. Etablerade försäkringsbolag brukar kunna hantera sådant här på egen hand.
Maria Sarling, skadechef på Ömsen, hävdar att bolaget i vissa fall enligt lag måste begära trafikskadenämndens utlåtande innan man får avgöra ärendet.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre