DELA

Olika bud om varför Skarven står stilla

Nej, Skarvens matroser som lagt ner arbetet strejkar inte.
Vad handlar det då om?
– Arbetsvägran, säger landskapets rederichef.
– En konflikt om en sjösäkerhetsfråga, säger sjömansunionens åländska ombud.
– Den största utmaningen var att med väldigt kort varsel få igång ersättningstrafiken. Vi hade fått indikationer ryktesvägen om att matroserna skulle lägga ner arbetet, men det hade inte kommit någon bekräftelse från högre ort.
Det säger infrastrukturministern Veronica Thörnroos (C).
Beskedet att matroserna inte tänkte gå på jobb kom på tisdagsmorgonen. Knipan, som har ungefär hälften av Skarvens lastkapacitet, sattes genast in på sträckan Långnäs-Överö.
Vid ettiden var färjfästena i Degerby och Svinö justerade för Knipan som kunde gå sin första tur på Skarvens rutt kvart över ett. Ombord fanns befälhavare, en maskinmästare och två matroser.

”Arbetsvägran”
Skarven kördes till landskapets hamn i Jomala Möckelö och besättningen skickades hem.
– Som vi ser det är det en arbetsvägran. Facket har inte skrivit att det här är en stridsåtgärd, säger landskapets rederichef Kaj Jansson.
Finlands sjömansunion har gett sitt stöd till besättningen som inte accepterar det nya arbetsschemat med färre matroser på jobb.
– Vi har sagt att våra medlemmar inte ska följa med, säger Finlands sjömansunions förbundssekreterare Simo Zitting.
Det är inget strejk, men Zitting kan inte definiera vad åtgärden i stället ska kallas. Han understryker att det är ett beslut som fattats med tanke på besättningens och passagerarnas säkerhet.
– Våra medlemmar är hela tiden redo att arbeta ombord igen. Nu är det landskapsregeringen som gett dem beskedet att gå hem.
Läs mer i papperstidningen!

Patrik Dahlblom