DELA

Olika bud om skärgårdsbesparingar

BUDGETDEBATTEN. Landskapet måste bromsa de stigande kostnaderna för skärgårdstrafiken. Men hur?
Satsa stort på kortrutt, säger liberaler.
Spara först, svarar en moderat.
Remissdebatten om trafikavdelningens budgetförslag blev kort och den handlade mest om skärgårdsfärjorna.
Flera liberaler lobbade för investeringar i ett utbyggt kortruttssystem i skärgården.
Nu när Finlandskabeln är i hamn är det dags för landskapsregeringen att slipa argumenten och göra en framställning i Helsingfors om extra anslag, tyckte Torsten Sundblom (Lib).
– Det är inte bara att fara till Helsingfors och knäppa med fingrarna. Det kan ta upp till fem år innan man får gehör för det, svarade förra trafikministern Veronica Thörnroos (C) som får titeln infrastrukturminister i den nya landskapsregeringen.
Roger Jansson (M) gick på samma linje. När landskapet anhållit om och fått femtio miljoner i extra anslag för Finlandskabeln är det inte läge att ”tassa till Helsingfors” och be om mera pengar.
För varje år landskapet skjuter upp beslutet om att satsa på kortrutt blir det dyrare, sade Torsten Sundblom.
En sak i taget, tyckte Roger Jansson.
– Innan kortrutten kan ge resultat måste de löpande driftskostnaderna tas ner kraftigt. Om vi vill ha intensiv och bra trafik på varenda skärgårdskommun är det här den enda lösningen. Fortsätter det som nu så tvingas vi dra ner.


Flera förklaringar
Roger Jansson var bekymrad över att landskapets sjötrafik kostar 20,7 miljoner nästa år, jämfört med vägnätet som kostar 10,6 miljoner.
Det finns flera förklaringar, svarade Veronica Thörnroos.
Bunkerpriset stiger från 55 till 68 cent per liter och det höjer kostnaderna med drygt 0,9 miljoner.
Utgifter på drygt 0,4 miljoner för skolfartyget Michael Sars bokförs på trafikavdelningen. Det är kostnader som tidigare låg under landskapets utbildningsavdelning.
Och landskapets linfärjor har överförts från väghållningen till sjötrafiken. Det är en utgiftspost på drygt två miljoner.
Mer om budgetdebatten i papperstidningen!

Patrik Dahlblom