DELA

Olagliga frimärken drogs bort från auktion

Otandade provtryck av åländska frimärken har varit utbjudna på en auktion i Sverige.
– Olagligt, säger Posten Åland.
I fredagens drogs partiet bort.
Det är den stora svenska firman Philea som på sin kommande auktion, den 16 december, hade åtta poster med dessa provtryck. De kommer från två olika tryckerier, The House of Questa i England och Cartor i Frankrike.
Anita Häggblom, chef för Posten Åland Frimärken, har sin inställning klar:
– Allt tryckmaterial som har att göra med framställningen av åländska frimärken tillhör Posten Åland. Det är olagligt att sälja sådant material.
Detta har också meddelats auktionsfirman, liksom man tagit kontakt med tryckerierna och bett dem undersöka hur materialet kunnat komma ut på marknaden.
Auktionskatalogen torde ha skickats ut och auktionen har även funnits på internet sedan en dryg vecka.
Efter postens påstöt beslöt auktionsfirman på fredagen att ta bort det åländska materialet.


Annat fall 2007
Det finns ett parallellfall från 2007 då auktionsfirman David Feldman i Schweiz sålde ut arkivet från tryckeriet Courvoisier. I en av de många posterna ingick åländskt material.
Posten Åland protesterade och partiet drogs tillbaks.
Åtminstone ett märke från det nu aktuella materialet har dock troligen redan sålts. Ett objekt på Philea-auktionen är ett ark med 38 otandade märken med motivet Föglö kyrka från 2001. Arket ska innehålla 40 märken, så två har alltså tagits bort.
Ett sådant märke såldes på svenska auktionssajten Tradera för bara några dagar sedan. Intresset var stort, och drygt tio budgivare drev upp priset från 1 krona till 810 kronor. Säljaren fanns i Fagersta i Sverige.
Hur dessa märken hamnat i privata händer är ett mysterium.

MÅRTEN SUNDBERG

marten.sundberg@nyan.ax