DELA

Olaga hot vid timmerbil

Böter blir straffet för den timmerbilsförare som döms för olaga hot efter en strid om fotografering i Eckerö sommaren 2010.
Totalt 35 dagsböter, motsvarande 1.435 euro, blev straffet för den man i 60-års åldern som Ålands tingsrätt dömt för olaga hot riktat mot en annan man. Händelsen inträffade vid en vägkant i Eckerö i juli 2010.
Hotet ska enligt målsägaren ha ägt rum då han, tillsammans med några andra, inspekterat en tomt de äger. De upptäckte då att skog hade avverkats på området, trots att de inte beställt någon avverkning. I närheten stod en lastbil och lastade timmer och de gick dit för att fråga föraren vem som givit honom uppdraget.
Enligt målsägaren fotograferade han lastbilen. Föraren, den nu dömde mannen, ska då ha blivit aggressiv och hotat att ”ha ihjäl” honom om han inte slutade fotografera. Föraren hävdar dock att han syftade på att ”ha ihjäl” själva kameran. Föraren ska ha blivit upprörd eftersom målsägaren ska ha skrikit åt honom och kallat honom för tjuv.
Tingsrätten finner det dock inte trovärdigt att föraren skulle ha syftat på kameran., eftersom begreppet ”ha ihjäl” i normalt språkbruk syftar på levande objekt. Det finns även ett vittnesmål som styrker att föraren hotat den andra mannen till livet och tingsrätten dömer därför föraren för olaga hot.

Anna Björkroos