DELA

Ökad kontroll av utländsk arbetskraft

Alla arbetare på en byggarbetsplats måste ha id-kort med skatteregisternummer och den som låter bygga hus åt sig får ökat ansvar för om arbetskraften är laglig.
Två nya lagar har trätt i kraft som ska minska den svarta arbetskraften.
Tio personer var utan skatteregisternummer när Arbetarskyddsmyndigheten gjorde en kontroll på 39 arbetsplatser på Åland förra veckan. Enligt en ny lag som trädde i kraft den 1 september ska alla arbetstagare på en byggarbetsplats ha ett id-kort med ovan nämnda nummer för att visa att det inte förekommer svartjobb.
– Men lagen har en sex månader lång övergångstid så arbetsgivaren har tid att visa upp de kort som fattades, säger arbetarskyddsinspektör Henning Karlsson.
Det var han och fyra inspektörer från riket som utförde kontrollen. Man inspekterade stora byggarbetsplatser som har ett kvalitetssäkringssystem som kontrolleras med så kallade TR-mätningar. Dessutom besöktes små byggarbetsplatser som Finland har tyngdpunkten på eftersom det där ofta kan förekomma grå-svart ekonomi och oklara förhållanden samt arbetsplatser inom servicebranscherna med utländsk arbetskraft uppger Karlsson.
– De stora arbetsplatserna blir bättre och bättre när det gäller kvalitets- och säkerhetsindex. Det märks att de som har TR-mätningar är bättre än andra.
Karlsson nämner Byggnadsfirma Hans Mattsson som ett bra exempel.
– Enligt mina finska kollegor är det helt i klass med Skanska.
Men fortfarande finns det firmor som fuskar och Henning Karlsson säger att man under inspektionen påträffade två personer som försökte gömma sig bakom husknuten.
– De visste inte att jag hade en kollega med mig som gick omkring och kikade.
Läs mer i papperstidningen!

Nina Smeds