DELA

Ojämnt väder gav ojämnt kräftfiske

Inget toppår – men inget katastrofår heller.
Årets kräftsäsong i Markusbölefjärden och Långsjön har varit ojämn på grund av det omväxlande vädret som bjöd på både ovanligt kalla och ovanligt varma temperaturer.
Långsjön och Markusbölefjärden i Finström är välkända kräftvatten. Här lägger Grelsby fiskelag ut sina burar under tre nätter varje sommar. I år blev skörden ganska hygglig, säger Fjalar Eklund som har fiskat i området under många år.
– Om jag säger så här, det blev inget toppår, men det var inte katastrofdåligt.
Hans teori är att det ojämna vädret inverkade på kräftornas utveckling.
– Det kalla junivädret och den hemska hettan i juli gjorde att balansen blev annorlunda och att botten kanske var lite syrefattig.
Storleken på kräftorna ändrar vanligtvis inte från ett år till ett annat, berättar Eklund. En kräfta växer i snitt en centimeter per år och till de stora individerna hör kräftor på ungefär tio till tolv centimeter. I en frisk kräftstam är vanligtvis 50-60 procent av individerna så stora, medan ungefär 25 procent är mindre och 25 procent större.
– Ett bra bestånd ska bestå av kräftor i alla storlekar. Rent allmänt kan man säga att ju större upptag det är i en sjö, desto mindre blir de kräftor som lämnas kvar.
Läs mer i papperstidningen!

Minna Wallén-Widung