DELA

ÖHS förfaller när politikerna sparar

De har knappt fyra månader kvar av sina tre högstadieår i Övernäs skola i Mariehamn.
Rasmus Karlsson, Kira Schauman och Dave Dahlgrén är tre av de 237 eleverna i skolan som i decennier fått förfalla i väntan på nybygge.
– Den är ofräsch och otrivsam. Den känns gammaldags på fel sätt, säger Rasmus.
Vi träffas i den så kallade rasthallen i mitten av enplansbyggnaden. Skolan består i stort sett av två långa korridorer med klassrum i svit och rasthallen i mitten. I hallen finns bänkar av trä och järn som enligt säker källa funnits där ända sedan skolan var ny för 40 år sedan.
Därtill finns några soffor som eleverna själva tillverkat samt ett par som Ålandsbanken skänkt när de förnyat inredningen. Det senaste tillskottet i soffloran är en beige, nedsutten, fläckig sak som ser allt annat än inbjudande ut.
– Den såg ut så här när den kom hit. Det ser ut som om den stått ute i regnet ett halvår och det känns så att sitta i den också, säger Kira.
I hallen finns också en provisorisk scen och diverse bråte som ligger kvar sedan julfesten.
– Det är inte meningen att scenen ska vara där hela tiden, men det verkar som om ingen tänker ta bort den.
I taket finns tre stora ”bubblor” av den typ som arkitekter på 1970-talet tyckte var en bra idé att fälla in i platta tak. Plasten har gulnat och skräp och snö gör att de inte släpper in det ljus som tanken varit. Eftersom klassrummen finns utmed ytterväggarna är ”bubblorna” det enda ljusinsläppet utifrån i de utrymmen där eleverna vistas på rasterna. När det regnar mycket eller samlas mycket snö läcker det in.
– Det har blivit bättre med det, men när vi gick i sjuan fick vi springa med vattenhinkar hela tiden.


Bantat
Det har funnits olika planer för skolan under flera decennier och under tiden man planerat och funderat har inga större renoveringar gjorts. Från ett beslutat nybygge med budget på 16 miljoner euro har projektet nu bantats med nästan tre fjärdedelar.
En grundrenovering av den befintliga skolan eller renovering och ombyggnad av skolan plus delar av Idrottsgården. Det är de två alternativ som står till buds för Övernäs skola beslöt stadsstyrelsen i torsdags. Nu ska en tjänstemannagrupp ta fram förslag hur de olika alternativen kan förverkligas inom ramen för budgeten på 4,1 miljoner euro.
Läs mer i papperstidningen!

Anne Sjökvist