DELA

Ögonskador vanligaste fyrverkeriolyckan

Omkring en femtedel av finländarna firar nyår med att skjuta fyrverkeripjäser.
Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) påminner alla att använda raketerna med försiktighet, följa instruktionerna noggrant och vara noga med säkerhetsavstånden.
Skyddsglasögon rekommenderas för både avfyrare och åskådare.
– Skyddsglasögon ger effektivt skydd mot ögonskador som orsakas av fyrverkeripjäser. Skyddsglasögon är även ett lagstadgat krav för den som avfyrar fyrverkeripjäser, det skriver Säkerhets- och kemikalieverket Tukes i ett pressmeddelande där de rekommenderar skyddsglasögon även för åskådarna.
Skyddsglasögon blev ett lagstadgat krav i december 2009. Det året orsakade fyrverkeripjäser 47 ögonskador som krävde sjukhusvård. Efter det har skadorna klart minskat.
Förra årsskiftet var elva personer tvungna att uppsöka sjukhus för vård på grund av ögonskador orsakade av fyrverkeripjäser. Av dessa var två användare av fyrverkeripjäser, två barn och sju åskådare. Ingen av dessa hade skyddat ögonen, och alla skador kunde ha förhindrats med skyddsglasögon. Olyckssiffrorna baserar sig på uppgifter från Finlands ögonläkarförening.
– Kravet på skyddsglasögon gäller dem som avfyrar fyrverkeripjäser, men jag rekommenderar starkt att även åskådarna använder sådana. Skyddsglasögon skyddar effektivt ögonen mot gnistor, splitter och små fyrverkeripjäser som förirrat sig. Skyddsglasögon säljs på samma ställe som fyrverkeripjäser, säger överingenjör Harri Roudasmaa på Tukes.
Försäljningen av fyrverkeripjäser pågår fram till årets sista dag. Det är förbjudet att sälja och överlåta fyrverkeripjäser till minderåriga. Säljarna övervakar åldersgränserna och föräldrarna ansvarar för att se till att minderåriga inte kommer över fyrverkeripjäser.
Under nyårsnatten får raketer och fyrverkeripjäser avfyras mellan klockan 18 och 2 på natten.
Läs mer i papperstidningen!

Heidi Hendersson