DELA

Ofta kö i polisens telefonväxel

Minst tio minuter i telefonkö hos polisen – det var verklighet när ett hus brann i Jomala Kungsö förra veckan. I måndags var det också väntetid i polisväxeln.
– Vid akuta fall ska man använda vårt alarmnummer 10022, säger polismästaren Camilla Hägglund.
Förra veckan, på måndag kväll, när ett hus brann i Jomala Kungsö var det svårt att komma fram till polisen via växelnumret 527 100. En telefonsvarare upplyste om att många ringer för tillfället och rösten bad en vänligen att vänta. Sedan spelades ”hissmusik” i många minuter. Efter tio minuters ringande gav reportern från Nya Åland upp.
I måndags på dagen var det samma sak – telefonsvarare och skvalmusik.
Ska det vara så här svårt att nå polisen, polismästare Camilla Hägglund?
– Vi har bara en som svarar i växeln och vissa tider på dygnet och vissa dagar har vi väldigt många samtal och då hamnar man ofta i kö. Om det händer en olycka av något slag är det också många som ringer på samma gång. Samtalen besvaras i den ordning de kommer in, vi kan inte sortera dem i någon viktighetsgrad.

Nära 150 per dag
Camilla Hägglund uppger att polisen årligen tar emot grovt räknat 54.000 samtal eller i snitt nästan 148 samtal per dag och då är larmsamtalen inte inräknade.
– Den polis som sitter i växeln har ofta ett väldigt stressigt arbete. Han eller hon har dessutom andra arbetsuppgifter att sköta.
Om det händer något akut och man snabbt behöver få tag i en polis ska man inte använda växelnumret utan polisens alarmnummer 10 022. Man kan också ringa det allmänna nödnumret 112.
– Men vårt alarmnummer ska inte användas för vanliga ärenden eller frågor, säger Hägglund. (hf)