DELA

Ofta gäddor med käkskador i näten

Flera gånger per år får husbehovsfiskaren Sture Eriksson i Lemland gäddor med söndertrasade käkar i sina nät. Han är oroad över att catch and releasefisket ligger bakom skadorna.
– Mest sannolikt är skadorna orsakats då den slitit sig från en sax, men kanske även vid spöfiske, säger Kaj Ådjers vid fiskeribyrån.
Fotografiet visar en av de två skadade gäddor som Sture Eriksson, från Lemland Lemström, fick i näten han lagt i Vålöfladan i Lemland under påskhelgen.
– Den här gäddan vägde ungefär fyra-fem kilogram, den var mager som bara den och ena käken var helt sönderriven. Den andra gäddan i samma fångst hade gällocken trasigt. Det är hemskt att se hur skadade fiskarna kan bli då de först fångar dem och sedan slänger dem tillbaka.

Snapsade för fångst
Sture Eriksson teori är att fiskarna skadats av så kallat catch and releasefiske, alltså fiske med spö där fångsten återsläpps.
– Samma eftermiddag såg vi svenska fisketurister i båt på samma ställe där vi lagt näten. De lyfte upp gäddorna i båten, vissa tog de upp med håv, och så tog de en snaps och fotograferade med fisken uppe i båten innan de släppte den tillbaka. Det gjorde oss väldigt upprörda, säger han, och berättar även att han flera gånger om året får gäddor i näten som har skador i käkar eller gälar.
– När jag får fiskar så tar jag vara på fångsten.

Kan vara sax
Nya Åland vidarebefordrade fotografierna till landskapsregeringens fiskeribyrå för att höra vad de tror att skadorna kan bero på.
– Vi har alla på fiskeribyrån tittat på bilderna och vi är rätt överens om att skadorna på gäddan har orsakats av ett fiskeredskap. Det finns flera redskap som kan orsaka dylika skador, till exempel sax och krok. I det här fallet, där en stor bit av käken ser ut att saknas, är det kanske mer sannolikt att fisken suttit fast i en sax och sedan slitit sig medan den låg i vattnet. Men fisken kan också ha slitit sig under spöfiske, säger fiskeribiolog Kaj Ådjers.
Enligt Ådjers borde en gädda med skador som denna inte ha släppts tillbaka, om den någonsin togs upp ur vattnet.
– I catch and release-fisket är det viktigt att fiskaren tar ansvar och inte släpper tillbaka en fisk som är svårt skadad. Om detta fiske sköts på rätt sätt anser vi inte att det är mer plågsamt för fisken än andra fiskemetoder, säger Kaj Ådjers.
Enligt fiskeribyrån är det är inte spöfiskemetoden som sådan som är kontroversiell utan syftet med fisket.
– Catch and release-fisket görs för nöjes skull och det faktum att fisken stressas och eventuellt skadas i onödan är det som ofta väcker anstöt hos många människor.
Läs mer i papperstidningen!

Anna Björkroos