DELA

Offrets ärr synades i 25 minuter

25 minuter.
Så länge tog tingsrättens inspektion av alla de ärr som den svårt skadade mannen har efter den omfattande misshandel han utsattes för på juldagsmorgonen 2012.
Orsaken är de kommande kraven på skadestånd.
Huvudförhandlingens andra dag i går ägnades dels åt fortsatt förhör med den unge man som åtalas för dråpförsök, dels åt vittnesförhör. Dessutom redogjorde polisens tekniker för den omfattande dokumentationen som gjorts efter händelsen. Enbart hans redogörelse tog drygt två timmar.
En detalj i den tekniska undersökningen är att inga spår av de sju narkotiska preparat som de testats för efter händelsen hittades i deras blod. Däremot var båda höggradigt berusade på alkohol, den åtalade hade 2,9 promille och den knivskurne mannen 2,8 promille.
Första rättegångsdagen avslutades mitt i förhöret med den åtalade. Åklagare Jens-Erik Budd fortsatte sin utfrågning i går.
En fråga gällde knivarna som fanns i lägenheten. Varför var de så många?
– De flesta är gåvor och nej, jag är inte särskilt fascinerad av dem. En skulle jag putsa upp åt en kompis och jaktkniven använde jag för att skära bröd och breda smör med, var svaret.
En annan fråga handlade om varför den skadade mannen låg i hans säng när polis och ambulans kom till platsen.
– Jag har inget minne av det. Jag minns inte om jag hjälpt honom till sängen eller om jag hade klätt av honom.
Inspektionen av målsägandens alla ärr på ansikte, huvud, hals, överkropp och händer inne i tingssalen inför domstolen blev en procedur som tog nästan en halvtimme. Synen gjordes för att bedöma hur ärren ser ut i dag, två år efter misshandeln, med tanke på de skadeståndskrav för bestående kosmetiska men som kommer att framställas under rättegångens tredje och sista dag den 19 december.
Också den åtalades ärr på ena handen inspekterades. Ursprunget till såret är oklart men knivsår har uteslutits. Inspektionen tog ungefär en halv minut.

Annika Orre