DELA

”Ofattbart” att Carlson inte förstått Mermaid

Affärsmän med Sture Carlsons erfarenhet skall kunna ta till sig den information som behövs för att fatta beslut om stora placeringar. Det anser Nordeas Mikael Granskog som i dag vittnade i Mermaidrättegången i Ålands tingsrätt.
Granskog, som ansvarar för förmögenhetsförvaltningen på Nordea, var den banktjänsteman som den förre Chipschefen Sture Carlson hade mest kontakt med när han satsade cirka 300.000 euro på Mermaid 6.
En stor del av de pengarna försvann i finanskrisen. Sture Carlson vill nu ha tillbaka det som han gått miste om eftersom han anser att han inte fick tillräckligt med information om riskerna.
Men Mikael Granskog håller inte med om det.
Med sin bakgrund som mångårig vd för börsnoterade Chips, och styrelseuppdrag i flera andra börsnoterade bolag är Sture Carlson en näringslivsmänniska med ”väldigt hög kompetens”, sade Granskog i rätten.
Att Sture Carlson skulle ha fått uppfattningen att kapitalet som han satsade i Mermaid 6 var garanterat av Nordea är enligt Mikael Granskog ”ofattbart”.
Carlsons ombud Daniel Widman frågade Granskog var i Nordeas infomationsmaterial det står att allt kapital kunde förbrukas om sex av de bolag som ingår i Mermaid 6 gick i konkurs.
– Det står inte utskrivet i texten, konstaterade Granskog, men tillade att han hade förklarat det muntligen för Sture Carlson.
Läs mer om rättegången i morgondagens Nya Åland.

Patrik Dahblom