DELA

Oenigt om Torvalds åländska EU-medarbetare

Nils Torvalds (SFP) vill inte säga upp någon av sina medarbetare. Samtidigt har de åländska samarbetspartierna fört fram Anton Nilsson som Torvalds nya assistent.
– Nu är bollen hos SFP, säger Katrin Sjögren (Lib).

EU-parlamentariker Nils Torvalds var på Åland i onsdags för att styra upp valet av åländsk medarbetare. Han träffade då representanter för Moderat samling, Centern och Liberalerna, det vill säga SFP:s stödpartier i EU-parlamentsvalet.
Sedan två år är det Mats Löfström som är Nils Torvalds åländska medarbetare. Men efter valet har de åländska stödpartierna fört fram ett nytt namn, ekonomen Anton Nilsson från Mariehamn, något som verkar ha kommit som en överraskning för Nils Torvalds.

SFP har denna vecka tagit fram ett paket på fyra punkter för de åländska partierna att ta ställning till. Nils Torvalds vill ansöka om finansiering för att öronmärka två praktikantplatser för åländska studerande. Dessutom ska det finnas fastslagna tidpunkter för när han besöker Åland. Vid tidigare besök har han främst träffat partierna i regeringsställning.
Är det Liberalerna som efterfrågat detta?
– Jag läste mellan raderna att de känt sig åsidosatta. Den känslan är inte alls obefogad när jag ser tillbaka på mina och Calles (Carl Haglund, reds anm) besök.
Det tredje erbjudandet är att representanter för samarbetspartierna bjuds till Bryssel för att på plats diskutera aktuella frågor, önskemål och behov med Torvalds.

Den fjärde frågan, och den som alltså aktualiserade Nils Torvalds snabbvisit på Åland, rör alltså den åländska medarbetaren.
Moderat samling, Liberalerna och Centern står fast vid att man vill se Anton Nilsson som ny EU-medarbetare.
– Han är synnerligen kompetent, jobbar i Bryssel och håller just nu på att slutföra sina studier och har då en dubbelexamen, säger Katrin Sjögren.
Men så enkelt är det inte för Nils Torvalds.

Läs mer i fredagens Nya Åland!

Annika Kullman

annika.kullman@nyan.ax