DELA

Oenigheten i lagtinget allt större

Landskapsregeringen krackelerar och det knakar en del också inom olika partier. Lagtinget – inte heller landskapsregeringen för den delen – verkar helt redo att ta beslut om tunnel eller inte. Och då handlar det inte om själva tunnelbygget utan om att undersöka möjligheterna.
I dag röstar lagtinget om pengar för att undersöka om det kan byggas tunnel till Föglö. Men ju längre debatten pågick i lagtinget i går, dess mer osäker blev man som åhörare om det överhuvudtaget blir någon tunnel. Enigheten inom regeringsblocket gäller i stort sett bara en sak: att man ser väldigt olika på saken.
Kulturminister Camilla Gunell (s) ville ha en hel rad frågor besvarade innan hon var redo att sätta igång tunnelutredningarna.
– Ska det vara avgifter för dem som brukar tunneln? Ska tunneln ha en evakueringstunnel? Vad kostar projektet då? Vill och vågar alla åka i en tunnel?
Hur blir det med cyklisterna, vad händer med Föglö som näringsregion, om antalet pendlare ökar, kan tunneln förbättra kommunikationerna för hela skärgården, kan den förbättra och försnabba kommunikationerna även för dem som bor i norra delen av skärgården, ville Gunell också ha svar på.
På en fråga efteråt om hon är för eller mot tunnel blev det varken ja eller nej.
– Jag tycker det är otroligt viktigt att ta fram alla aspekter på en sådan här jättesatsning. Det kan inte bli en lösryckt trafiklösning för Föglö.
Hon påminde i anförandet om att befolkningen har minskat med 50 personer när man hade räknat med en ökning på 400 till 2010.. Hon passade på att stöda ett tidigare förslag från Veronica Thörnroos (c) om ett skärgårdspolitiskt meddelande.
– Det ska sätta trafik och kortrutt i ett sammanhang som också beaktar demografi, sociala, kulturella, ekonomiska, näringslivsmässiga aspekter av skärgårdens utveckling. Det här handlar om hållbar utveckling, och om vi nu ska satsa stort måste man satsa rätt.


Bygga ut aldrig fel
Trafikminister Runar Karlsson (c) däremot hävdade att det aldrig är fel att bygga ut vägnätet.
– Se på satsningen på huvudvägen mellan Mariehamn och Godby. Det var ett våldsamt motstånd, men aldrig förr har en satsning gjort så mycket för utvecklingen på norra Åland.
Karlsson försökte lugna de oroliga med att man inte behöver plöja ner hela summan på 1,5 miljoner i en undersökning om det tidigt visar sig att projektet inte kan genomföras.
– Den akustiska undersökningen kostar 200.000–300.000 euro och den visar om det inte går att bygga tunneln. Då stoppas projektet. Om den visar att projektet är möjligt så går landskapsregeringen vidare.
Karlsson tyckte det skulle vara synd om lagtinget inte vågade satsa 200.000–300.000 euro på projektet.


Hon är enig
Veronica Thörnroos sade för sin del att landskapsregeringen är helt överens om tunnelutredningen. Det centern inte kunde svälja var de frisinnades och socialdemokraternas skrivning att Föglö skall bli en knutpunkt för skärgårdstrafiken och betraktas som faståländsk kommun.
– Vi är för en utredning. Tunnel eller inte är nyckeln till den fortsatta skärgårdsutvecklingen. Om det blir en tunnel så påverkar det den övriga skärgården väldigt mycket, om inte så påverkar det också väldigt mycket.
Finansutskottets ordförande Gun Carlsson (c) var inne på samma linje.
– Alla kommande beslut är avhängiga av om tunneln kan byggas, sade hon i en replik till Johan Ehn (fs) som presenterade en kompromiss till landskapsregeringens skrivning och finansutskottets.


Norra linjen
Gun Carlsson påstod i sin replik till Ehn att det är norra linjen som är kruxet. Och så är det naturligtvis. Thörnroos har inget emot att resa via Föglö till och från Lappo, men då skall resan gå snabbare än nu, inte ta längre tid. Camilla Gunell, med rötter på Lappo, försäkrade i debatten att socialdemokraterna aldrig har föreslagit att norra linjen skall läggas ner, det är något som liberalerna har hittat på.
– Vi måste ju ställa frågan om en tunnel kan förbättra för Brändö. Man kan inte i ett väldigt långsiktigt perspektiv säga ”aldrig någonsin”.
Och i den skrivning om tunnelplanerna som Johan Ehn lade fram i går har finansutskottets hänvisning till ett tidigare betänkande strukits. Där sades att norra linjen bibehålls som en viktig del av landskapstrafiken.
I kompromissförslaget sägs också att om det visar sig vara tekniskt möjligt att bygga en tunnel så skall man utreda hur Föglö skall kunna användas som utgångspunkt för trafiken till den övriga skärgården.


Röstar i dag
Det är det här kompromissförslaget man skall rösta om i lagtinget i dag. Plenum inleds 9.30.
Lagtinget får i dag också ta del av landskapsregeringens svar på spörsmålet om drogpolitiken och så avslutas höstsessionen med en frågetimme.
Lagtinget tar i dag vinterledigt och samlas till vårsession den 1 mars.

HARRIET TUOMINEN

harriet.tuominen@nyan.ax