DELA

Också Tehy ska omfattas av avtalsvillkor

Landskapsregeringen beslutade i dag att även de landskapsanställda vars fackförbund inte har undertecknat det nya tjänstekollektivavtalet, ska omfattas av villkoren i det.
– Det gör varken från eller till för oss, säger Tehys organisationssekreterare Sara Karlman.

Beslutet innebär att löne- och tjänstevillkoren som ingår i det nya tjänstekollektivavtalet nu också gäller de anställda som är medlemmar i vårdfacket Tehy. Detta trots att fackförbundet i juni valde att inte skriva under nya avtalet som övriga fackförbund signerade, med hänvisning till att de ville fortsätta att diskutera och ta fram en jämställdhetsplan tillsammans med landskapsregeringen.

Landskapsregeringen skriver i ett pressmeddelande att beslutet växte fram efter en ”juridisk analys” och att även ”kravet på opartiskt bemötande enligt tjänstemannalagen” har legat till grund för det.
– Beslutet har fattats eftersom den juridiska analysen som gjordes har visat att alla måste behandlas lika som individer, säger finansminister Roger Nordlund (C).
Sara Karlman, organisationssekreterare på Tehy, säger att det här beslutet inte förändrar fackets inställning till avtalet.
– Det här är samma villkor som vi inte ville ha i juni, och som vi inte vill ha nu heller.

Läs mera i morgondagens tidning!

Minna Wallén-Widung

minna.wallen@nyan.ax