DELA

Oceana vill skydda åländska skärgården

Den internationella havsmiljöorganisationen Oceana föreslår att två åländska havsområden ska få en status som marint skyddade områden.
Gruppen har under veckan varit på Åland för att samla information som ska vara till hjälp när förvaltningsplaner för områdena ska tas fram.
Den internationella havsmiljöorganisationen Oceana har i veckan varit på Åland för att utföra tester och samla in information som ska vara till hjälp i den politiska diskussionen om skyddade marina områden.
Hoppet är att man ska kunna lägga fram en bättre förvaltningsplan för redan existerande områden i Östersjön, utvidga de områden som i dag är skyddade samt lägga till två områden i den åländska skärgården, ett kring Bogskär och ett större område söder om Åland, på listan.
– Vi behöver mer information om områdena för att få reda på hur och mot vad de måste skyddas och vilka aktiviteter som också fortsättningsvis kan vara tillåtna där, säger Oceanas chef Hanna Paulomäki.
Det är tredje året i rad som Oceana genomför forskningsexpeditioner i Östersjön och gruppen framförde sina förslag för miljöminister Carina Aaltonen på ett möte i Mariehamn i onsdags.
– Vi har haft lyckade samtal med Aaltonen också tidigare. Hon har rätt inställning, säger Paulomäki.
Läs mer i papperstidningen!

Felix Quarnström