DELA

Obundna står fast vid krav på återbetalning

Ingen polisanmälan, men ett krav på att pengarna ska återbetalas till partiet – eller till lagtingets kanslikommission.
Det är Obunden samlings bud efter onsdagens styrelsemöte om lagtingsgruppens stödpengar.
– Då aktuell utbetalning har skett på felaktiga grunder kräver vi att summan om 35.600 euro i sin helhet skall återbetalas till Obunden Samling på Åland r.f. eller till Kanslikommissionen, skriver partiet i ett pressmeddelande
På onsdagen träffades representanter för de två partierna för första gången efter att striden om vem som ska ha lagtingsgruppens stödpengar blossat upp.
Moderat samlings Danne Sundman och Mika Nordberg mötte de obundnas partiledare Henrietta Hellström och vice ordföranden Cita Nylund och Bert Häggblom i ett konferensrum på Itiden.
Mötet handlade om pengarna som den tidigare obundna lagtingsgruppen tog med sig nar den gick ihop med Moderaternas lagtingsgrupp i november.
Totalt var det 35 600 euro som lagtingets kanslikommission hade beviljat i stöd för kansliändamål 2013.
Obunden samlings styrelse hade krävt att pengarna skulle betalas tillbaka till partiets konto men Sundman och Nordberg vägrade, med stöd av gruppledaren Roger Jansson och partiledaren Johan Ehn.
Vid sextiden på onsdagskvällen samlades de obundnas styrelse till ett extrainkallat möte på stadshuset för att diskutera nästa steg.
Enligt uppgifter till Nya Åland var en polisanmälan mot den före detta obundna lagtingsgruppen inte utesluten. Henrietta Hellström dementerade inte heller det när hon talade med Nya Åland inför mötet.


Inget styrelsebeslut
Överföringen till ett konto som innehas av Moderat samling gjordes av Mika Nordberg men det skedde utan att Obunden samlings styrelse tagit något beslut om det. Styrelsen anser att det är Obunden samling som är redovisningsskyldig inför lagtinget.
Lagtingsgruppen försvarade överföringen med att stödet har beviljats gruppen, inte partiet, och att redovisningsansvaret ligger på lagtingsgruppen.

Patrik Dahlblom