DELA

Obefogade automatlarm bekymrar polisen

Går automatlarmet hemma hos dig eller på din arbetsplats kan du bli skyldig att stå för kostnaderna själv. Men det är inte bara ekonomin som påverkas av felaktiga alarm.
En skrämmande hög siffra, närmare 90 procent, av brandkårens utryckningar har felaktiga automatlarm som grund och även polisen drabbas.
– Automatlarm tar en hel del tid som istället skulle kunna satsas på till exempel övervakning, säger kommissarie Nina Rasmus.
Vid Mariehamns räddningsverk förklarar man att ett alarm som utlösts på grund av slarv eller ofog debiteras med en faktura på 250 euro till fastighetsägaren. Men automatalarmeringar är inget brandchef Leif Ahlqvist ser som ett problem.
– Jag tycker att vi har en bra kontroll på automatlarmen i dagsläget, säger han.
Att larmen på Åland minskar trots att anläggningarna hela tiden ökar tycker Ahlqvist att är en trevlig trend. Men det händer ändå att larm går igång i onödan.
– Ungefär 90 procent av automatlarmen är felaktiga, men bara 10-20 procent av dem är sådana larm där vi faktiskt skickar faktura, säger biträdande räddningschef Thomas Mattsson.


”Okynneslarm”
Kommissarie Nina Rasmus vid Ålands polismyndighet berättar att polisen årligen tar emot cirka 400-500 automatlarm.
– Till oss kommer huvudsakligen automatlarm från inbrotts- och överfallslarm, men dessutom meddelas också till oss brandalarmen som alarmcentralen tar emot. I dagens läge kommer de flesta alarmen från banker, skolor och museum. Det förs inte desto mer statistik över detta, men tyvärr är det alldeles för ofta frågan om obefogat larm. Personalen glömmer att koda av då de kommer till arbetsplatsen eller så trycker någon i misstag på alarmknappen, säger hon.
För ett så kallat ”okynneslarm” debiterar alarmcentralen dubbelt upp av den normala avgiften, berättar Thomas Mattsson.
– Det här är inget som händer ofta, men om det är någon som verkligen tryckt på alarmknappen brukar vi kalla det för okynneslarm.
Vid ett inbrottslarm åker polisen till platsen, oftast i form av utryckning. Ett problem som ofta uppstår är att polisen då kan bli tvungen att vänta på att den ansvariga kommer till platsen innan de kommer in i byggnaden.
– Ett sådant uppdrag kan ibland binda polispatrullen för en längre stund, säger Rasmus.
Läs mer i papperstidningen!

Madelen Holmström