DELA

Nyqvist hjälper stjärnhäst

TRAV. På onsdag flyger åländske hästmassören Mikael Nyqvist till Frankrike. Där ska han hjälpa svenska stjärnhästen Maharajah att nå bästa möjliga placering i världens tuffaste travlopp, Prix d’ Amerique.
– Det ska bli väldigt spännande, säger han.
Mikael Nyqvist har masserat svenska travtränaren Stefan Hultmans stjärnhäst Maharajah i flera års tid. Därmed är han alltså en del i framgångssagan för hingsten som om två veckor deltar i världens största travlopp.
– Jag har masserat hästar länge och i Sverige började jag 1998 hos Jim Frick (känd travtränare reds. anm.). För tre år sedan kom jag för första gången i kontakt med Hultmans stall på Ekerö, berättar Nyqvist.
Första hästen Nyqvist jobbade med hos Hultman var hingsten Triton Sund.
– Det visade sig att vara en lyckoträff. Hästen blev väldigt bra efter att jag började jobba med den. Visst hade den varit bra redan tidigare men den hade haft vissa problem. Nu började den gå väldigt bra och jag fick mer förtroende och fick jobba med de riktiga topphästarna, berättar han.

Tufft
Maharajah kom till Hultmans stall som treåring.
– Sedan dess har jag egentligen arbetat med den hela tiden under dens karriär, säger Nyqvist.
Nyqvist berättar att så gott som alla travstall anlitar någon form av massör, kiropraktor eller akupunktör i dag.
– Jag jobbar helst förebyggande. Med massage, stretching, kiropraktik och laserbehandling håller jag hästen smidig och spänstig i muskulaturen. På det sättet blir det mindre belastning på senor och leder, hästen hålls fräschare och genomblödningen i muskulaturen blir bättre vilket leder till bättre energitillförsel.
Nyqvist tillägger att hans arbete är ett komplement till vanlig veterinärvård.
– Trav är så tufft i dagens läge att det även krävs veterinärvård och jag samarbetar gärna. Märker jag till exempel att hästen är öm i senor, leder eller ligament när jag behandlar den rekommenderar jag veterinärundersökning.
Prix d’Amerique avgörs den 30 januari och Maharajah är redan på plats i Frankrike.
– Han åkte förra veckan på tisdagen. Jag masserade honom på måndag eftermiddag före han åkte, säger Nyqvist.
Läs mer i dagens Nya Åland!


Malin Lundberg

malin.lundberg@nyan.ax