DELA

Nyanreporter prisas för hyllad krönika

Nya Ålands Annika Kullman har skrivit en av Finlands bästa krönikor i år.
Det anser Tidningarnas förbund som i dag ger henne andrapriset i tävlingen ”Årets bästa” för en krönika som hon skrev som en motreaktion på Facebookgruppen ”Nej tack till 20 syriska flyktingar på Åland”.
Annika Kullman brukar inte tala så högt om sina åsikter i jobbet. Som journalist tycker hon att det är viktigt att hålla sig neutral. I dag är hon ändå glad att hon vågade göra det den där dagen i slutet av förra året, då hon skrev krönikan ”Den 27 november 2013”. I dag offentliggjordes det nämligen att texten vinner andrapriset i klassen Kolumner i tävlingen som Tidningarnas förbund årligen arrangerar.
– Det känns jätteroligt och hedrande. Jag har känt till det ett tag så jag har hunnit smälta det lite nu, säger Kullman.
Juryns motivering lyder så här: ”En träffande och överraskande text som kontrasterar ett liv på sofflocket med inbördeskrigets hemska förhållanden. Artikelns form och motsatsställning fungerar och konstruktionen är uppiggande. En ställningstagande kolumn där skribenten ställer sig vackert på den lilla människans sida. Skribentens personliga erfarenheter och bakgrundsarbete harmoniserar och ämnet behandlas chosefritt utan bortförklaringar. Skrivsättet tar ofta upp de viktigaste sakerna i början. Kolumnen har en fungerande dramatisk båge med ett överraskande slut.”
Läs mer om detta i morgondagens Nya Åland. Krönikan hittar ni HÄR.

Minna Wallén

minna.wallen@nyan.ax