DELA

Nyan landets näst bästa lokaltidning

Nya Åland har blivit utsedd till årets näst bästa lokaltidning av branschorganisationen Tidningarnas förbund.
Något som chefredaktören Jonas Bladh ser som ett styrkebesked – men ännu är han inte helt nöjd.
– Jag vill att vi ska vara bäst.
Nya Åland ställde upp i klassen för tidningar som kommer ut minst tre gånger i veckan och har minst nio anställda. Vann gjorde tidningen Västra Nyland som nyligen förnyade sin design och layout. Något som Jonas Bladh tror har stor inverkan på vinsten.
– Man ska komma ihåg att formen är en färskvara. Nya Åland har vunnit massvis med priser genom åren och tidningen har sett likadan ut under lång tid. Nu ska vi göra om tidningens utseende och det kommer hjälpa oss att knipa förstaplatsen nästa år.
Västra Nyland stod som vinnare och de vann också förra året, vad har VN som inte Nyan har?
– Det är en pigg och duktig lokaltidningsredaktion och personligen tycker jag att det är en trevlig tidning att läsa. De har precis gjort om sin layout och det är väl kanske där det skiljer sig mest. Men vi har som sagt en ny form nästa år och då tar vi förstaplatsen. Sedan är det mycket trevligt att det är två svenskspråkiga tidningar som ligger i topp.


”En eloge”
Det här året har varit turbulent för Nya Åland. Senast i september sparade tidningen in fyra tjänster och i somras kom beskedet att man även byter tryckeri lagom till årsskiftet.
Med tanke på de ekonomiska utmaningar som Nyan har haft under året, skulle du säga att den här andraplatsen är ett styrkebesked för tidningen?
– Absolut är det så. Framförallt är det en eloge till de som skriver och formger tidningen varje dag.
Hur kommer det sig att Nya Åland står sig så bra i konkurrensen?
– Nyan har alltid varit lite modigare, särskilt när det gäller redigeringen. Våra redigerare är jätteduktiga på att ta nya grepp på saker och tänka utanför boxen. Det är ett vinstrecept i sig. Därför har jag försökt ge redigerarna mer ansvar och frihet. Det är formen som säljer tidningar.
Man pratar om tidningsdöden, hur ser du på lokaltidningarnas framtid här på Åland?
– Jag är övertygad om att det alltid kommer att finnas två tidningshus. Det jag är tveksam till är om det i framtiden kommer att ges ut elva tidningar per vecka. Tidningar är dyra att producera, men papperstidningen är långt ifrån död. Vi måste dock tänka på att hela tiden anpassa oss efter läsarnas behov.
Hur ska Nyan fira detta?
– Det blir tårta för alla medarbetare på redaktionen.

Carin Karlsson