DELA

Nyan förblir öppen när tidningen Åland låser

Tidningen Åland har från och med i dag låst sin webbplats. Det innebär att enbart betalande läsare får tillgång till hemsidan.
Nya Ålands hemsida, www.nyan.ax, fortsätter vara öppen.
I gårdagens tidningen Åland berättades att tidningens hemsida från och med i dag kommer att vara låst. Endast prenumeranter och betalande läsare ska i fortsättningen ha tillgång till innehållet på sidan.
– Gratisläsandet på internet har för alla mediehus varit en svår nöt. Nu inför vi en modell där tillgången till innehållet kopplas ihop med prenumerationen, säger chefredaktör Niklas Lampi till den egna tidningen.
Nya Åland kommer inte att följa efter, i alla fall inte nu.
– Nej, vi kommer inte att låsa sajten i det här läget, säger Nyans chefredaktör Jonas Bladh.


Vill analysera
Han påpekar att inlåsningen fortfarande är ett förhållandevis nytt fenomen.
– Det finns just nu både exempel på tidningar som lyckats och de som inte lyckats. Men sammantaget är det fortfarande för tidigt att definitivt säga att det här är den bästa lösningen, säger Bladh.
Han utesluter dock inte en inlåsning av Nyan.ax i framtiden. Jämfört med några år sedan läggs mindre material än tidigare ut och texterna är oftast förkortade.
– I slutändan måste både vi och tidningen Åland och alla andra tidningshus få betalt för journalistiken. Frågan är bara hur man bäst gör det. Vi kommer att analysera hur det går både för vår konkurrent och på andra lokaltidningsmarknader noga den närmaste tiden. (ak)