DELA

Nya stadsdirektören ser fram emot jobbet

Mariehamns nya stadsdirektör Barbara Heinonen ser fram emot att ta itu med jobbet.
– Det ska bli riktigt roligt, säger hon.
Som många andra följde Barbara Heinonen, 46 år, med direktsändningen från fullmäktigemötet där hon med 14 röster av 27 valdes till Mariehamns nästa stadsdirektör. De andra två kandidaterna fick sju respektive sex röster.
– Redan när jag var på intervju berättade man att fullmäktiges sammanträden direktsänds i teve och det var lätt att följa med på avstånd, säger hon.
Valet var spännande även om hon inte var på plats, säger hon.
– Som tidigare politiker vet jag att man aldrig kan vara säker på hur det går. Talturerna gav inte heller någon vägledning om hur alla tänkte rösta.
Barbara Heinonen har 16 år bakom sig som ledamot för Svenska folkpartiet i Pargas fullmäktige. 2000-08 var hon kommunstyrelsens ordförande och 2009-12 fullmäktiges ordförande.
– Jag slutade med politiken för att jag hade varit med så länge. Det gick också så att jag blev allt mera tjänsteman och allt mindre politiker, beskriver hon processen.
Kan det vara till nytta för dig att du vet hur politik utövas?
– Ja, det tror jag. Politiken har varit en bra skola. Men jag vill betona att jag alltid har kommit bra överens med alla grupper och som stadsdirektör blir jag enbart tjänsteman.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre