DELA

Nya regler slår hårt mot resenärer med hundar

Ett färskt veterinärsintyg behövs i husdjurspasset varje gång en hund förs från Sverige till Åland och övriga Finland. Rädslan för dvärgbandmaskparasiten ligger bakom de skärpta reglerna som träder i kraft vid årsskiftet.

Vid årsskiftet försvinner också tjugofyratimmarsregeln om att en hund inte behöver behandlas om den kommer till Finland efter att ha befunnit sig i Sverige kortare tid än ett dygn.

Uppdrag för veterinär
När en hund kommer till Finland krävs ett veterinärintyg på att den fått avmaskningsmedel.
Det räcker inte med att hundägaren köper något av de receptfria avmaskningsmedel som finns på apotek och själv ger det till hunden. En veterinär måste intyga att hunden har fått medicinen. Eftersom smittan inte hittats i Finland gäller avmaskningskravet vid hundinförsel från Sverige till Finland men för resor åt motsatt håll.

En annan metod
Men det finns ett alternativ som är bättre för den som ofta reser mellan Sverige och Finland med hund, säger Keitza Karring som är hygieniker på Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet ÅMHM.
Det är den så kallade tjugoåttadygnsregeln. Hunden avmaskas två gånger med högst 28 dagars intervall före den första resan.


Mer om sjukdomen och detaljer om de nya reglerna kunde du läsa i torsdagens pappersversion av Nyan.

Patrik Dahlblom

patrik.dahlblom@nyan.ax