DELA

Nya priser till Nya Åland

Prisregnet över Nya Åland fortsätter.
När Tidningarnas förbund utser ”Årets bästa” vann Nyan i klassen för featuresidor, och fick ett hedersomnämnande för sociala medier-satsningen Politwitter.
Utvecklingen inom sociala medier går rasande snabbt inom de flesta mediehus. Att Tidningarnas förbund till årets upplaga av ”Årets bästa” valt att låta specialpriset omfatta just sociala medier är således ingen överraskning.
Vann klassen gjorde Turun Sanomat, men Nya Åland tilldelades det enda hedersomnämnandet för Politwitter. Det är en direktrapportering via Twitter om de politiska skeendena på Åland, av och med Nyans politiska reportrar. Juryns motivering:
”Politwitter använder modigt en social nätverkstjänst på dess egna villkor och med dess egen logik. Användarna erbjuds information och interaktion i stället för tidningens varumärke.”
– Det började med att vi tyckte det var lite tråkigt att sitta i lagtinget och bara skriva de tunga texterna. Därför började vi twittra om det som händer runt omkring, vilka som viskar med vilka och sånt, berättar Nina Smeds.
Nu följer nästan 400 vad som händer bakom de politiska kulisserna.
– Politwitter har kanske blivit lite allvarligare nu när jag twittrar, men det får inte vara allt för allvarligt heller, säger Annakaisa Suni, som under våren rapporterat från lagting och presskonferenser.

Förstapris
I tävlingen för ”Årets bästa sidor” har Nya Åland en lång tradition av att få priser. 2012 är inget undantag. Uppslaget med konstnären Heidi Sjöblom, från november i fjol, vann klassen för tidningar med en upplaga under 12.000 ex. Juryns motivering lyder:
”Här har man försökt hitta ett framställningssätt för ett personporträtt som avviker från det vanliga. Elegant. Den fyndiga rubriken fungerar. På kanterna kunde man ha lämnat luft i stället för en bred textspalt. Bilden i infolådan på andra sidan är så liten att man inte ser vad den föreställer. Tanken om att bild, rubrik och text stöder varandra har förts exceptionellt långt.”
Idén kom från fotografen Jonas Edsvik.
– Jag tänkte att det skulle vara kul med en bild där vi ställde ut Heidi, så som hon ställer ut sin konst, säger Jonas.
– Vi var på plats dagen innan och gjorde research, och museet hjälpte oss med montern. Det är ett roligt pris att vinna eftersom det är så väljobbat och genomtänkt, säger kulturredaktör Karin Erlandsson som skrev texten.
Alltihop paketerades av Nyans formchef Magnus Andersson, som enligt egen utsago hade ett lätt jobb att hitta formen på uppslaget.
– Det är ju så att det är lätt när man får så bra bilder att jobba med. Här kunde jag lägga in rubriken snyggt i bilden, och det gjorde formen, säger ”Mange”.
Totalt deltog 170 sidor i tävlingen. I klassen för förstasidor tilldelades tidningen Åland ett tredjepris.

Jonas Bladh