DELA

Nya partier kan uppstå till nästa val

Med halva lagtingsperioden kvar ser valrörelsen 2011 ut att bli nykomlingarnas. Enligt Nya Ålands pejling är 14 av 30 lagtingsledamöter osäkra på om de ska ställa upp i nästa lagtingsval. Fyra ledamöter meddelar redan nu att de inte ställer upp för omval.
Dessutom talas det om nya partier.
– Man vet inte ens vilka partier det finns då, det kan ju finnas helt nya partier, säger Åke Mattsson (Lib).
Det är Liberalernas Åke Mattsson (Lib) som med hänvisning till sin time out och sitt missnöje med hur partiet och regeringen hanterat drogfrågorna flaggar för att nya partibildningar kan komma ifråga inför valet 2011.
Ställer du upp för omval 2011?
– Ingen aning. Det är en öppen fråga, säger Mattsson, och tar upp de frågor som nämns ovan.
Är det Liberalerna du ställer upp för i så fall?
– Det är fullständigt öppet, man vet inte ens vilka partier det finns då, det kan ju finnas helt nya partier, det finns ju spekulationer kring det också.
– Men svaret är ja, jag ställer upp, men i vilket parti det är, det är öppet, säger Åke Mattsson.
Även Anders Eriksson (Åf) tror att nya partier kan uppstå till nästa valrörelse, åtminstone genom om sammanslagningar och fusioner.
– Om du med nya partibildningar menar fusioner och sammanslagningar, så kan det kanske bli så. Jag vet ju att flera övriga partier står och väntar och den dagen opinionen är tillräckligt stark kommer de också börja prata om ett självständigt Åland.
Om sin egen eventuella kandidatur säger han:
– Det beror på lite hur saker och ting utvecklar sig.
Finns Ålands framtid representerat i nästa lagting?