DELA

Nya byggbestämmelser i mars

Från och med den första mars följer Åland finländska byggstandarder.
Nu är de gamla byggbestämmelserna uppdaterade. Reglerna träder i kraft den första mars. Arbetet med att förnya reglerna har pågått i över ett års tid.
– Nu är allting klart och tydligt, säger Fredrik Karlström (MSÅ) som vikarierar infrastrukturminister Veronica Thörnroos (C).
I huvudsak är det fortfarande de svenska byggreglerna som gäller men i stället för att hänvisa till Boverket hänvisar man till de finska standardbestämmelserna.
Landskapsregeringen har också tagit de svenska Boverkets regler och anpassat konstruktionsstandarderna till de gemensamma europeiska standarderna. Reglerna och standarderna har fogats samman till en åländsk förordning.
Byggbestämmelserna har vållat mycket huvudbry de senaste åren. 2007 slog Högsta domstolen fast att de finländska standarderna gäller även på Åland.
Problemet har varit att de åländska byggbestämmelserna har hänvisat till Boverket i Sverige i sin tur hänvisat till den svenska standarden.
– Det har varit ett stort problem för både byggnadsinspektörer och byggare.
2015 kommer att vara ett övergångsår eftersom många redan lämnat in sina byggansökningar.
Vad betyder det här för ålänningar som bygger hus?
– Nu är det klart och tydligt vad som gäller. Om du ska bygga ett kontor så står det i bestämmelserna hur bred korridoren ska vara. Det kommer att publiceras i landskapsförordningarna, säger Karlström.
Läs mer i papperstidningen!

Annica Lindström