DELA

Nya åländska ekoodlare efterlyses

Konsumenter finns men varor saknas.
Därför efterlyser grossisten Ålands trädgårdshall åländska jordbrukare som vill satsa på ekoodlingar.
Suget efter ekologiskt odlade grönsaker har ökat märkbart i Finland det senaste året.
Det säger Ålands trädgårdshalls vd Tord Sarling. Företaget säljer redan åländska grönsaker och frukt till handelskedjor som täcker hela Finland.
Finländare köper gärna inhemska varor.
– Det finns ett nationellt tänkande. Men kanske har konsumenter tyckt att de konventionellt odlade inhemska grönsakerna är så pass bra att de räcker.
Nu vill allt fler också ha närproducerat. Varuhuskedjan Stockmann satsar på en ekolivsmedelsavdelning på sitt varuhus i Helsingfors centrum och där skall det också finnas för åländska grönsaker.
– En närproducerad grönsak har för många kunder ett större värde än en sydamerikansk som har transporterats över hela världen, säger Tord Sarling.
Och den som köper ekomat är redo att betala extra för varorna. Och det som kunderna vill ha, det vill handlarna ha på hyllorna.

Större volymer
Därför har Ålands trädgårdshall bett de åländska ekoodlarna om hjälp.
– Vi behöver odlare som satsar seriöst i större omfattning. Om vi skall nå ut till nya marknader behövs större volymer, säger Sarling.
– Jag har bett dem undersöka om det finns någon möjlighet att ta fram mera grönsaker för den fastländska marknaden. Men det bästa priset får de hittills i butikerna här hemma. Finland är prismässigt inte lika bra för odlarna ännu.
Läs mer i papperstidningen!

Patrik Dahlblom