DELA

Nya Åland – nu också som android-app

Äntligen är den här – Nya Ålands app till surfplattor och smarta telefoner med android.
Nu kan ännu fler läsa Nyan i digitalformat.
– Allt fler efterfrågar tidningen till digitala plattformar, så det är verkligen roligt att kunna lansera appen nu, säger Nya Ålands chefredaktör Jonas Bladh.
Nya Åland har man kunnat läsa på datorn i flera år, och i vintras lanserades tidningen till Iphone och Ipad.
Nu är det dags för nästa steg – android.
– Ända sedan vi lanserade Ipad-appen har jag fått frågor om när vi ska ta fram appen också till android. Det känns skönt att vi äntligen har den klar nu, säger Jonas Bladh.
Det tekniska har Nya Ålands it-ansvarige, Daniel Räinä, stått för tillsammans med leverantören Visiolink.
– Apples Ios och Android skiljer sig lite åt, och vi har fått jobba en hel del med videodelen. Men nu är den klar för alla med en androidtelefon eller androidsurfplatta att använda, säger Räinä, som vill tillägga att Ålands domän kan ställa till lite problem för en del användare.
– Om man ansluter sin telefon eller surfplatta till internet via ett bredband från Ålcom så hittar man inte appen i Google play-butiken. Detta beroende på att Ålcoms ip-adresser identifieras som .ax, ett land som google inte stöder. Men vi kommer att lägga upp appen för manuell nedladdning från vår hemsida också för de som inte hittar den i butiken. Så det är bara att surfa in på www.nyan.ax och ladda ned.


Åland24
Precis som i appen till Iphone och Ipad kan du i androidappen också se på programmen från Åland24 och läsa de senaste nyheterna från nyan.ax.
– Jag tror att många gillar appen eftersom den erbjuder allt från Mediehuset Nya Åland på ett och samma ställe, säger Jonas Bladh.
Han tror också att överflyttningen från papper till digital läsning kommer att fortsätta.
– Ja, definitivt. Vi ser det i våra egna användardata och vi ser det i hela tidningsvärlden. Allt fler gillar att kunna ladda ned tidningen tidigt och att kunna läsa den var man än befinner sig. Dessutom är det ett väldigt behändigt sätt att läsa tidningen eller se våra tv-program.
Att ladda ned appen är gratis liksom att se på tv-programmen och läsa webb-nyheterna. Alla fortlöpande prenumeranter läser tidningen gratis genom att logga in med koderna som finns på Nyan-kortet. Vill du köpa tidningen kan du göra det antingen via appen eller genom att lösa en prenumeration hos Nya Åland (tfn 23 444). (ak)