DELA

Ny vd vill satsa på ny teknik

Att bygga ut fibernätet på Åland. Det blir den stora utmaningen för Ålands telefonandelslags nya vd Jonas Sundborg.
– Det finns massor vi kan göra med utökad fiber. Den tekniken kan hjälpa till att skapa en levande landsbygd och skärgård, säger han.
Den 31 oktober gick Ålands telefonandelslags mångårige vd Stefan Olofsson i pension och Jonas Sundborg tillträdde den 1 november som ny vd för bolaget. Han lämnade telekomjätten Ericsson där han jobbat i 27 år och flyttade hem till Åland igen.
Redan den 1 juni tillträdde Sundborg som teknisk chef på Ålands telefonandelslag. Den titeln fortsätter han bära tillsammans med vd-titeln.
Vad vill du åstadkomma som vd på Ålands telefonandelslag?
– Fiberutbyggnaden blir en stor utmaning. Jag tror att väldigt mycket kan hjälpas upp genom en utökad fiberutbyggnad. Man kan till exempel vara företagare ute i skärgården och fungera på ungefär lika villkor som om man satt i Mariehamn, Stockholm eller Helsingfors.
Sundborg har redan tagit initiativ till ett projekt som går under arbetsnamnet skärgårdskommunikation.
– Det handlar om videotelefoni, att man ska kunna koppla upp sig med väldigt god kvalité. Man ska kunna hålla ett möte på distans och det ska hålla ungefär samma kvalité som om man satt och talade med varandra öga mot öga.
Sundborg nämner att fiber även erbjuder möjlighet till snabb bredbandsuppkoppling och IPTV.
– Fiber är absolut framtiden.
Läs mer i papperstidningen!

Malin Lundberg