DELA

Ny vandringsled runt Bomarsund

Nu lanserar Ålands landskapsregering genom museibyrån en nyligen iordningsställd vandringsled i Bomarsundsområdet.
Ambitionen med den nya vandringsleden är att, med tanke på dagens brist på en naturlig, central utgångspunkt i området, skapa förutsättningar för en mer samlad upplevelse av Bomarsund.
– Med start klockan 13 fredagen den 6 juni vid Notvikstornet kommer personal från museibyrån att kunna erbjuda en guidad rundvandring längs den nya vandringsleden, meddelar enhetschef Kim Darmark. Terrängen är delvis svår och vandringen tar drygt en timme i anspråk.

Fyra km
Genom vandringen kommer besökaren att kunna ta del av en samlad, övergripande och mångfacetterad historia om fästningen och Bomarsundstiden, kombinerat med naturupplevelser.
Vandringsleden, som är drygt fyra kilometer lång sammanbinder Notvikstornet, Brännklintstornet, Huvudfästet, Nya Skarpans och även andra byggnader från fästningens brukstid.

Infoskyltar
Vandringsleden är utmarkerad i landskapet genom stolpar och försedd med såväl orienteringsskyltar som specifika informationsskyltar, där man kan lära sig mer om de storslagna planer som det ryska kejsardömet hade för Bomarsundsområdet under 1800-talets första hälft. (ka-f)