DELA

Ny utbildning för att få flera fosterfamiljer

Den som funderar på hur det är att vara fosterförälder har nu chansen att lära sig mera om det. Till hösten startar en utbildning där potentiella fosterfamiljer får information och lär sig om de passar för det många gånger krävande uppdraget.
– Det ger så mycket, man får ju faktiskt nya barn, säger mångåriga fosterföräldern Carita Saku.
Utbildningen, som kallas PRIDE, startar till hösten för första gången i Finland på svenska. Rädda barnen ordnar kursen i samverkan med landskapsregeringen och kommunernas barnskyddsmyndigheter och syftet är att få flera tillgängliga familjehem, eller fosterhem, på Åland.
– Det är en förberedande utbildning där deltagarna genomgår en process för att komma fram till – vad passar oss? Vilka reurser har vi för att ställa upp? Det är inte givet att man i slutändan sedan faktiskt blir fosterfamilj, men det är viktigt att de som kommer som fosterbarn får komma till en familj som är väl förberedd, säger Janina Björni, verksamhetsledare på Rädda barnen och projektansvarig för utbildningen.


Helhjärtad insats
Kursen ordnas under nio tillfällen och för att få gå den krävs ingen särskild inkomstnivå eller speciellt yrke. Man behöver inte heller vara gift men kursen vänder sig främst till par, även om ensamstående också kan bli fosterförälder.
Det viktigaste är ändå att man har tid för barnet, säger Janina Björni.
– Om man till exempel själv har väldigt små barn och det är ens första barn, tror jag att man ska vänta lite för att bli fosterförälder kräver en helhjärtad insats.
Man får ekonomiskt bidrag från socialen, men en stabil ekonomi och en balanserad livssituation är ändå centralt, liksom en förmåga att kunna samarbeta med myndigheter och den biologiska familjen.
I kväll kl 18-19 på Öppna Förskolan, Norragatan 24, berättar Rädda barnens Janina Björni, barnskyddets Katarina Dahl-Aldeborg och fostermamman Carita Saku mera om utbildningen.

Minna Wallén