DELA

Ny trädgårdshall invigs ikväll

Suget efter närproducerade grönsaker och frukt har gett Ålands trädgårdshall ett lyft.
I kväll invigs den utbyggda hallen i Jomala Gölby.
För ungefär ett år sedan skrev Nyan om Ålands trädgårdshall, ÅTH, som hade börjat bygga ut hallen i Jomala Gölby. Och nu står verket klart.
Det är en klart och tydligt modern hall där gamla och nya maskiner samsas.
Beslutet att utveckla och bygga ut kommer från en idé som de fick för ett par år sedan. För att de skulle kunna utvecklas behövdes stora förändringar. Framtidstro är något som de är väldigt noggranna med att ge odlarna.
– Det här är ju en stor sak för oss, det visar på att vi har en stark framtidstro trots all negativ uppmärksamhet om lantbruk på Åland som cirkulerat på sistone, säger styrelseordförande Sven-Harry Boman.


Tre blev en
De har alltså gått från att ha tre fastigheter till att ha bara en, fastigheten i Dalkarby såldes och den i Gölby byggdes ut. Dock ligger ökningen av areal bara på dryga 300 kvadratmeter.
– Men nu har vi nyare och modernare maskiner som gör att arbetet går mycket smidigare och snabbare, säger vd Tord Sarling.
Företaget ägs till 75 procent av odlarna. Just nu är de 145 stycken som levererar sina produkter till trädgårdshallen. Även om antalet odlare har sjunkit något de senaste åren är man nöjda med att ha så många som väljer att leverera till dem.
– Odlarna har blivit färre men de som odlar har också blivit större och utökat sin areal, säger odlingschef Paul Mårten Sjölund.

Fast idag är inte en helt vanlig arbetsdag. Flera antsällda håller på och städar inför den stora invigningsfesten som hålls i kväll.
– Vi har ungefär 200 inbjudna gäster varav de flesta är odlare, men det finns också kunder och politiker som är på väg, säger Sarling.

Läs tidigare artikel här!

Läs mer om storsatsningen i dagens Nya Åland.

SOFI NORDMYR

sofi.nordmyr@nyan.ax