DELA

Ny snusdosa ska stoppa smugglingen

Under de närmaste dagarna når de nya snusdosorna färjornas snabbköp.
Dosorna är specialmärkta för att förhindra smuggling, uppger tillverkaren Swedish Match.
De nya dosorna är lika stora som de gamla och också formen är den samma. Att byta storlek och form hade blivit för kostsamt.
– Dosorna är märkta med texten ” 25 % Value Pack” och innehåller 25 procent mera snus än de vanliga dosorna. Den skiljer sig tydligt från de vanliga dosorna både till utseende och innehåll, berättar Johan Wredberg, pressansvarig på Swedish Match.
Texten ska inte kunna avlägsnas med mindre än att dosan förstörs.


Leverans på väg
Den första beställningen är redan levererad. Specialdosorna ska säljas på alla Östersjöns passagerarfärjor.
På det här sättet vill bolaget medverka till att smugglingen av skattefritt snus ska stävjas. Tullverket, återförsäljare i Sverige och konsumenter ska lätt kunna identifiera snusdosans ursprung. Bolagets förhoppning är att den olagliga vidareförsäljningen av obeskattat snus ska upphöra i Sverige med den här åtgärden.
I dag är det omöjligt för konsumenten att veta om tobaksskatt har betalats eller inte när dosorna är identiska och myndigheterna kan inte garantera att allt snus som säljs i Sverige har beskattats korrekt.


Steg i rätt riktning
Sune Rydén, nationell specialist på alkohol och tobak på svenska tullverket, tycker att den nya märkningen på snusdosorna är ett steg i rätt riktning.
– Jag utgår från att olagligt snus tas i beslag och att det blir polissak. Det handlar ju om skattebrott, säger Sune Rydén.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre