DELA

Ny satellit förbättrar väderprognoserna

Finlands meteorologiska institut, Fmi, har tagit i bruk en ny satellit, NASA:s Suomi NPP. Data från satelliten skickades första gången för ett par veckor sedan till satellitstationen i Sodankylä i Lappland.
Med hjälp av den nya information som satelliten levererar räknar Fmi med att kunna utveckla och förbättra väderprognoserna, de hydrologiska uppföljningarna och Östersjöns iskartor. Dessutom har man nytta av satelliten vid övervakningen av både ozonstrålningen och den ultravioletta strålningen.
Suomi NPP-satelliten har fem olika instrument som inte bara registrerar olika olika fenomen på jorden mer noggrannt utan som också har större kapacitet att göra mätningar då det är mörkt.
– Vanligtvis kräver de satelliter som rör sig inom det optiska området solljus men med den här kan man utnyttja till exempel det ljus som reflekteras från månen, säger forskaren Timo Ryyppö på Fmi i ett pressmeddelande.
Också på Åland har det skett en klar väderförbättring: Nu är observationerna från Jomala i gång igen och hittas under fliken väderuppgifter på www.landsbygd.ax/forsoksstation.
Just nu tror meteorologerna på att våren fortsätter marschera framåt med plusgrader och friska vindar. Upp till 5 grader varmt utlovas till nästa vecka. Under tisdag kväll eller onsdag kan vi få regn och vindhastigheten ökar i slutet av veckan till 14 meter per sekund.