DELA

Ny landskapsregering nästa vecka

Socialdemokraternas partiordförande och röstmagnet Camilla Gunell ägnar nu sin tid till att lägga sista handen på texterna till regeringsbildningen.
När får vi en ny landskapsregering, regeringssonderare Camilla Gunell (S)?
– Jag hoppas på nästa vecka. Nu är vi på slutrakan med förhandlingarna. Men vi väntar på budgetprocessen.
Behöver den nya landskapsregeringen vara utsedd när budgetdebatten hålls eftersom de ska arbeta utifrån den?
– Det blir oklart om inte den gamla regeringen sitter kvar när budgeten behandlas av lagtinget. Budgetförslaget är ganska opolitisk så det lämnar fritt för den nya regeringen. Sedan kan man ändra i budgetens skrivningar i finans- och näringsutskottet. Och den nya landskapsregeringen kommer med en tilläggsbudget på våren.
När utses du till lantråd?
– Det följer en ny struktur i och med den nya lagtingsordningen. Nästa vecka meddelar talmannen sin lantrådskandidat till lagtinget.
Är det några frågor som varit svåra i regeringsprogrammet?
– Det är en uppsjö av frågor och fyra partier så klart att det finns frågor som blir svåra. Men jag vill inte nämna någon särskild. När programmet är klart presenterar vi helheten jämte ministrar och fördelningen av ansvarsposter.
Hur går det med tandvårdsreformen?
– Det är en del av uppgörelsen, den och många andra frågor. Tandvårdsreformen är inte det enda vallöftet partierna gett.
Är ministerportföljerna fördelade?
– Vi följer färdplanen, men allt är inte klart i detalj. Partierna ska sammanträda den här veckan och diskutera. Det är en gedigen process med arbetsgrupper och ett intensivt förhandlingsarbete. Vi har höga ambitioner och mycket god vilja.
Läs mer i papperstidningen!

Nina Smeds