DELA

Ny gasledning närmare Åland

Ytterligare en eller två naturgasledningar strax norr om dem som färdigställdes ifjol våras i Östersjön planeras nu av bolaget Nord Stream Ag.
Den nya ledningen är planerad att gå ungefär fem kilometer närmare Åland.
Den nya gasledningen ska enligt planen följa nästan exakt samma sträckning som de två första ledningarna mellan Ryssland till Tyskland men läggs norr om dem. Det innebär att den kommer aningen närmare Åland.
Det finns några alternativa dragningar och den sträckning som går närmast är planerad 22 kilometer från den åländska ekonomiska zonen. Avståndet till Kökar är cirka 69 kilometer och till Mariehamn 93 kilometer.
Även om sträckningen inte går över åländskt vatten hör landskapet till dem som ska ge utlåtande om miljökonsekvensprogrammet, MKB, som ligger till grund för gasledningen. Det ska ske till Nylands miljöcentral senast den 6 juni. I onsdags hölls därför informationstillfälle på Åland med representanter för projektet.
– Även om det handlar om nästan samma område och miljökonsekvensutredning gjordes redan för första projektet är proceduren nu exakt den samma som då. Det innebär att ett eventuellt bygge kan inledas först år 2017, säger miljökonsult Tore Granskog som är ansvarig för MKB-programmet i Finland.
Gasledningarna passerar fem länders vatten och MKB-utredning ska göras i varje enskilt land plus de grannländer som kan påverkas.
Läs mer i papperstidningen!

Anne Sjökvist