DELA

Ny forskning presenteras i dag: Ålänningar positiva till invandring men ställer krav

På Åland finns en stark regional känsla och kunskap i svenska är en av de faktorer som definierar ”åländsk identitet”.
Ålänningarna är positiva till att samhället blir mer mångkulturellt genom inflyttning från andra länder, men samtidigt anses det viktigt att ställa krav på invandrare.
Bland annat det visar ny forskning, på temat åländsk identitet och attityder till invandring, som presenteras i dag.
Rapporten ”Strangers by degrees – Attitudes toward immigrants in the Åland islands”sammanfattar och bearbetar resultaten från en enkätundersökning som genomfördes bland 1.000 slumpvis utvalda personer på Åland i fjol.
Undersökningen och rapporten är gjorda av Bogdan State (bilden), sociolog som just nu studerar för en doktorsgrad vid Stanford University i USA.
I kväll klockan 18 presenterar han sina resultat på ett öppet seminarium i Mariehamns stadsbibliotek. Bogdan State kommer att tala engelska, men seminariet öppnas med en kort introduktion på svenska.

Norden skilt
Enkäten omfattade bland annat frågor beträffande åländsk identitet, invandring, relationer mellan olika sociala grupper och erfarenheter av personliga kontakter med invandrare.
I sammanfattningen av undersökningen konstateras bland annat den stora majoriteten anser att invandrare måste anpassa sig till det samhälle dit de kommer och många menar att det är viktigt att ställa krav på invandrare.
De flesta ålänningar är beredda att erkänna lika rättigheter för de inflyttade, men det finns en slags hierarki där inflyttade från övriga nordiska länder rankas i en egen grupp och flera svarspersoner tycks mena att personer från Afrika och Mellanöstern aldrig kan bli ålänningar.

Tolerantare än finnar
Enligt undersökningen är ålänningarna är i allmänhet mera toleranta än man är i Finland, där de svensktalande är i liknande studier något mindre främlingsfientliga än de finsktalande, men mindre toleranta än i Sverige.
Läs mer om undersökningen i morgondagens Nya Åland.

ANNA BJÖRKROOS
anna.bjorkroos@nyan.ax