DELA

Ny fästingbakterie har kommit till Åland

En ny bakterie har hittats hos åländska fästingar.
Bakterien orsakar den så kallade neo-sjudomen, men det finns ingen anledning till oro, enligt fästingexperten Dag Nyman.
Professor Dag Nyman bekräftar att den nya fästingbakterien nu finns på Åland. Redan ifjol trodde man att bakterien fanns här, men nu vet man säkert.
– Det är inget att oroa sig för, omkring en procent av fästingarna bär på den och sjukdomen drabbar bara personer med nedsatt immunförsvar, säger han.
Bakterien har hittats genom undersökning av fästingar. Fästingar undersöks inom ramen för det så kallade ”fästinginsamlingsprojektet” på Åland. Bakterien i fråga heter Candidatus neoehrlichia mikurensis och sjukdomssymptomen är återkommande hög feber, värk och blodproppar i ben och lungor. Sjukdomen botas med antibiotika.
Bakterien finns vanligtvis i möss och sorkar. För att den ska nå människan krävs att en fästing fungerar som mellanhand. Bakterien är känd sedan tio år tillbaka och upptäcktes genom djurstudier i Japan
– Vi har letat efter bakterien och hittat den med hjälp av PCR-teknik, säger Dag Nyman.
PCR är en teknik som möjliggör analys av bakterier som inte går att odla på vanligt sätt.
Ifjol hade åtta fall av sjukdomen konstaterats i hela världen, tre av dem i Sverige. Nyman har inte hört om några ytterligare fall.

Taigafästing
Den ryska taigafästingen är ett annat uppmärksammat fästinghot. Den ryska fästingen bär på en farligare variant av TBE, med bland annat snabbare sjukdomsförlopp än ”vår” variant.
Dag Nyman menar att taigafästingen inte heller är något att oroa sig för.
– Den finns inte här på Åland än, men den kunde komma med en flyttfågel när som helst. Problemet med TBE-smitta har vi ändå löst med vaccin här på Åland, säger han.
TBE-vaccinet skyddar både den vanliga och den ryska varianten.

Frans Jansson