DELA

Nu skall unga åsiktsmästare koras

Debattsugna åländska unga får en chans att visa sig på styva linan i det Ålandsmästerskap i åsikter som arrangeras fredagen den 30 november.
Ålands litteraturförening efterlyser intresserade som är beredda att ta debatt med varandra i lag om tre personer.
Litteraturföreningen har också tidigare arrangerat Åsikts-ÅM men det är första gången som man uttryckligen vänder sig till unga. I tävlingen, som kör i gång i stadsbiblioteket i Mariehamn fredagen den 30 kl.18.30, tävlar lagen parvis mot varandra. Meningen är att ge deltagarna en chans att visa upp sin debattförmåga och argumentationsteknik samtidigt som man har kul.
Eftersom tävlingen kallas Åsikts-ÅM för unga riktar man sig särskilt till yngre debattglada men ”ung” är ett vitt begrepp i sammanhanget. Som ung räknar arrangörerna ”den som känner sig som ung”, från 15 år och uppåt.
Intresserade kan bilda lag bestående av tre personer, gärna både tjejer och killar. Gärna kan laget också ha ett tema. Som exempel föreslår arrangörerna sådant som: ”vi som gillar pälsdjur”, ”musik åt massorna” eller ”mera grönsaker åt folket”. Det är fritt fram att hitta på något lämpligt.
Tävlingen går till så att lagen får en tes, ett påstående, som utgångspunkt och skall efter en kort brainstorming försvara eller förkasta tesen via bitande argument. Lagen ska stå för motsatta åsikter och argumentera utgående från det. Teserna kan vara både aktuella och tidlösa med en humoristisk touche.
Förhandsanmälningar bör göras till Stig Wennström via e-post stig.wennstrom@gymnasium.ax senast den 26 november.

Jan Kronholm