DELA

Nu skall småbåtshamnarna bli säkrare

Sommaren har börjat olycksbådande i småbåtshamnarna. Myndigheterna och försäkringsbolagen upplever att skadegörelsen och stölderna ökat jämfört med tidigare år.
Nu gör man tillsammans en insats för att öka säkerheten för småbåtsägarna.
Den första juli börjar vaktbolaget Control risk Åland patrullera småbåtshamnarna runt om Mariehamn. Minst två gånger per natt ska hamnarna besökas av patrullbilar. Leif Ahlqvist, hamnsäkerhetsdirektör i Mariehamn, hoppas att patrulleringen ska avskräcka tjuvar och sabotörer.
– Vi har diskuterat ett sådant här samarbete tidigare, men det tar lite tid när vi är flera aktörer. Jag tycker själv att den ökade skadegörelsen är det värsta. Vill någon stjäla någonting så går det alltid, särskilt med tanke på var hamnarna ligger, lite avsides och insynsfritt. Men skadegörelsen är förhoppningsvis lättare att få bukt med, hoppas Leif Ahlqvist.


Premierna kan påverkas
Varken Leif Ahlqvist eller Daniel Mattsson, ansvarig för fritidsbåtar på Alandiabolagen, kan säga exakt hur stor ökningen av skadegörelse och stölder varit. Men de är eniga om antalet fall har blivit fler.
– Vi har framför allt märkt en ökning av antalet anmälningar som inte överstiger självrisken. Det tycker vi är tråkigt. Ålänningarna är duktiga på att anmäla även mindre stölder och skador till polisen så ökningen märks nog även där, säger Daniel Mattsson.
Har den nya bevakningen någon effekt på båtägarnas försäkringspremier?
– Det är klart att ju färre skadeanmälningar vi får desto lägre blir premierna. Någon omedelbar sänkning blir det inte, enligt Daniel Mattsson.
Trepartssamarbetet ska utvärderas efter årets båtsäsong, både från stadens och försäkringsbolagets sida.

Läs mer i onsdagens Nya Åland!

erik.hallstensson@nyan.ax

tfn 23 444