DELA

Nu ska självstyrelsedagen bli folkfest

Ålands näringslivs 9 juni-grupp uppmanar föreningar och kommuner att delta i firandet av Ålands självstyrelsedag.
– Vi vill att dagen skall bli en stor återkommande och för varje år växande folkfest, skriver gruppen i ett pressmeddelande.
Med inspiration från norrmännens firande den 17 maj initierar 9 juni-gruppen inom Ålands näringsliv i år en parad längs Mariehamns gator på självstyrelsedagen. De välkomnar föreningar, byalag, organisationer, syjuntor och kommuner att delta. Paraden kommer att invigas av Ålands lagting och därefter följer högtidligt firande vid Julius Sundbloms staty.
– Vi vill i samband med paraden slå världsrekord i två hänseenden: flest åländska flaggor samt flest folkdräkter i Mariehamn någonsin, skriver gruppen.
Under paraden kommer ”årets 9 juni-förening” att koras. Det behöver inte vara en registrerad förening, utan ska vara en grupp bestående av minst 6 personer, helst i matchande kläder. Gruppen ska också kalla sig något och ha en kontaktperson som arrangörerna kan ringa eller maila.
– Detta är en parad som sker till fots och med stil. Vi tillåter därför inte sponsorinslag och generellt inga ekipage, skriver 9 juni-gruppen.
Alla uppmanas att bära Ålandsflaggor och eventuella förenings- eller högtidsdräkter.
– Kan Norge fira, så kan vi!
Anmälan till paraden görs per telefon 291534, växel 29029, senast den 26 maj kl 16.00. Man kan också anmäla sig via e-post till johan.lindholm@naringsliv.ax.

Linnea Friman