DELA

Nu ska den lokala maten hyllas

Under ett tvådagarsevenemang ska den åländska lokalproducerade maten hyllas.
GastroÅland kallas arrangemanget som ska få ålänningarna att känna stolthet över sin matregion.
Nya Åland berättade i korthet om arrangemanget i tisdagens tidning. I går informerade arrangörerna mer om programmet och tanken med evenemanget.
På Åland finns många livsmedelsproducenter och förädlare av lokala råvaror. Ändå tycker arrangörerna av GastroÅland att den lokala maten inte lyfts fram tillräckligt. För att få en ändring på det bjuder man nu in landskapets producenter och kockar, men också allmänheten, för att öka kunskapen om och stoltheten över det lokala.
– Vi som är lite varma i kläderna tycker att Åland är fantastiskt vad gäller mat, men vi tycker att stoltheten för det åländska matriket borde bli bättre så därför vill vi ordna ett stort arrangemang och skapa en mötesplats och inspirera folk att känna den här stoltheten, säger Harriet Strandvik som är ordförande för Ny Nordisk Mat Åland som arrangerar GastroÅland via projeketet MatÅland.

Matlabb
Tillsammans med medarrangörerna från Visit Åland, Ålands näringsliv, Skärgårdssamarbetet och Landsbygdsnätverket i Finland står MatÅland som värd för mathelgen den 1-2 april. Under de två dagarna blir det ett digert program. Bland annat ordnas ett matlabb där åländska kockar, under ledning av Adrian Bäckman från restaurang Nautical och den svenske tv-kocken Paul Svensson, ska få laborera med olika råvaror vilket förhoppningsvis ska leda till nya spännande matinnovationer.
– Jag har listor på alla åländska produkter som vi ska använda. Vi tar dem till hotell- och restaurangskolan och det vi rent praktiskt kommer att göra är att kockarna får brainstorma och ta i från tårna för att komma på nya idéer. Vi ger dem en produkt och säger att om två timmar vill vi att ni har tio olika förslag på vad man kan göra med den, säger Adrian Bäckman.
Intresset från producenter och kockar har varit stort, och till arrangörernas glädje är det många kockar från de offentliga köken som har anmält sig.


Bytte ut hamburgarna
Upphandling av matvaror är ett av arrangemangets teman och under seminarierna i Alandica får besökarna hör om en rad olika goda exempel. Till seminarierna är alla som har ett intresse av ämnet välkomna att anmäla sig.
– Vi är jätteglada över att den svenske kocken Fredrik Eriksson kommer och berättar om exemplet från Astrid Lindgrens värld i Sverige, där hamburgare och pommes frites byttes ut mot lokal mat och där lönsamheten har gått upp rejält sedan dess, säger projektledaren Liz Mattsson.
Harriet Strandvik säger att systet med GastroÅland är att skapa en mötesplats för de som sysslar med matlagning och -produktion på Åland.
– Man är lite hemmablind och det finns kanske en kultur bland de som producerar mat av att tycka att inte är det här något bra. Men det är dags att sätta ner foten och säga att det vi gör här är fantastiskt. Det vi gör här håller hög kvalitet och vi har en stor produktion och många förädlare på lilla Åland. Tillsammans är vi stora och starka.

Minna Wallén