DELA

Nu ska Albanus segla i minst tio år till

Albanus har nu fått ett nytt och tåligt polyesterhölje som möjliggör en förlängd livslängd på mellan 10 och 15 år.
Nya Åland var med när galeasen – efter mycket gnissel och några stopp på vägen – sjösattes efter många månaders dockning.
– Det känns fantastiskt. Jag är glad! säger verksamhetsledare Kristian Öberg efteråt.
Ända sedan november har Albanus legat på dock i Algots varv i Västra hamnen. Fartygets skrov har med hjälp av många frivilliga och en svensk firma klätts i åtta lager polyesterväv om sammanlagt åtta millimeter.
– Hade vi inte gjort något hade vi kunnat segla henne i fyra, fem år till och efter det hade det inte varit säkert mera. Medelåldern för sådana här fartyg är 20 år ungefär och det här är 25 så hon har redan levt över sin medelålder, säger Albanus verksamhetsledare Kristian Öberg.
Förutom de två veckor som den svenska entreprenören var på plats och genomförde den så kallade polyesterförhydningen, har en mängd frivilliga hjälpt till för att få Albanus i så gott skick som möjligt. Det har slipats, skrapats, lackats och målats under flera månader. Dessutom täcktes hela galeasen in med plast för att skydda mot väta och vind.
– Det är ett massivt jobb. Jag har räknat ut att de frivilliga plus de som vi har haft anställda har lagt ner sammanlagt 1 200 timmar. Jag har all aktning för de frivilliga.
Läs mer i dagens Nya Åland.

Minna Wallén

minna.wallen@nyan.ax