DELA

Nu kan vem som helst tävla i Skraknästet

Årets upplaga av innovationstävlingen Skraknästet blir bredare än tidigare år och öppnar upp för bidrag från alla näringsgrenar.
– I år behöver man inte hålla sig inom turismen, säger näringsminister Fredrik Karlström.
För tredje året i rad arrangerar Ålands landskapsregering i samarbete med Visit Åland och Ålands näringsliv innovationstävlingen Skraknästet. Under våren kan intresserade innovatörer skicka in sina bidrag och kanske kamma hem 10 000 euro.
– Skranästet 2014 är en riktigt rolig utveckling. Det som skiljer årets upplaga är att vi öppnar upp för alla och envar – uppfinnare, innovatörer och helt enkelt personer som tänker att det här borde man göra, men som av olika anledningar inte har lyckats förverkliga idén, säger Fredrik Karlström.
I årets jury sitter Dan Backman, näringslivsutvecklare på landskapet, Lotta Berner-Sjölund, vd för Visit Åland, Anders Ekström, vd för Ålands näringsliv, Linnea Johansson, landskapets näringschef och så Fredrik Karlström som också fungerar som moderator. I slutet av mars ska alla bidrag vara inlämnade och juryn väljer sedan ut fem som går vidare i tävlingen.
De fem som går vidare får besked om det i början av april om allt går enligt tidsplanen. Under månaden får de hjälp och coachning i hur de ska utforma en presentation av sitt projekt.
– Då försöker vi samla alla finalisterna och coacha dem, så att ingen ska falla på presentationen. På sex minuter ska man vara beredd att sälja in sin produkt eller tjänst för skrakarna, säger Dan Backman.
Skrakarna – som i år består av Johanna Backholm, vice vd för Paf, Carin Holmqvist, vd för Ålands Investerings ab, Emilia Kinnunen, ung företagare, Håkan Clemes, avgående vd för Andelsbanken och Henrik Lundberg, vd för Posten Åland – utser vinnaren den 12 maj då Ålands näringsliv håller sitt årsmöte på Alandica.
Den som till slut vinner Skraknästet belönas med 10 000 euro.
– De ska användas till att genomföra projektet. Det betyder inte att vi bara betalar ut pengarna direkt utan pristagaren måste redovisa vilka kostnader som genomförandet genererar.
Läs mer i papperstidningen!

Minna Wallén