DELA

Nu har julfriden lagt sig över Åland

Idag vid klockan 13.00 utlystes julfriden på torget i Mariehamn. Stadsstyrelsens ordförande Johan Ehn höll tal och åtta stipendier delades ut.

Bildspel


På torget i Mariehamn utlystes traditionsenligt julfrid med sång och stipendieutdelning. Åtta stipendier delades ut till några av Mariehamns studerande som bedriver eller har bedrivit studier med stor framgång. Stipendiekommitténs ordförande Tage Silander delade ut stipendier till Karoline Eklund, Katrin Lindberg, Magnus Högnäs, Sofia Björklund, Sara Orre, Gustav Börman, Staffan Brunnsberg och Emil Fast.

Efter stipendieutdelningen höll stadsstyrelsens ordförande Johan Ehn (fs) sitt jultal. I talet lyfte Ehn bland annat fram vikten av saklighet och medmänsklighet i den offentliga debatten. Han uppmanade även åhörarna att se framåt och fokusera på möjligheterna istället för allt det negativa i världen. Jultalet avslutades med att Ehn utlyste årets julfrid och därefter bjöds det på vackra sånger av Mariehamnskvartetten.

Här följer Ehns jultal i sin helhet:

”Vad betyder julen för oss egentligen?

Ja många svarar säkert ljus och glädje, möjlighet att umgås med nära och kära, julklappar, julmat och vila. Andra igen lyfter fram ensamhet, skuld, rädsla ja till och med förtvivlan. Svaren kan som synes vara många och synnerligen varierande. Jag tror att det är viktigt att vi är medvetna om att alla faktiskt inte ser på julen som en högtid att längta till.

Hösten har varit lång, mörk och kylig. Nyhetsrubrikerna har till stor del också haft skiftningar till det mörka. Ekonomisk kris, ökad arbetslöshet, människor som hamnar ikläm, globaluppvärmning och ökande drogmissbruk, är bara några exempel på ord med negativ klang som förekommit i medias rubriksättning och människors vardag. Låt oss nu ta oss i kragen och med gemensamma krafter gå in för att konstruktivt försöka lösa de problem som ligger till grund för denna mörka beskrivning. Då krävs att vi fokuserar på pragmatiska lösningar framom personlig eller politisk prestige!

På Åland har debattviljan alltid varit stor vilket är ett tecken på ett stort demokratiskt engagemang. Tyvärr har den offentliga debatten tappat fokus. Oftare och oftare läser och hör man debattörer som, vanligtvis anonymt, hänger sig mer åt taffliga personangrepp än åt att kritisera sak och föreslå alternativ. Jag tror att det vore viktigt att alla som ger sig in i samhällsdebatten tänker på att det finns en människa bakom i princip alla sammanhang. En människa av kött och blod, en människa med känslor precis som vi själva!

Vi får nu inte låta oss nedslås av mörkret och det negativa. Vi måste istället vända på steken och se möjligheterna. Men att se möjligheterna kräver eftertanke och handling och då just i den ordningen.

Vi har alla nått som just vi kan göra. Ett besök, ett telefonsamtal eller ett berömmande ord kan betyda så mycket för den som uppmärksammas men kostar dig själv så väldigt lite. Möjligheten att få känna gemenskap och vänskap hjälper oss många gånger att ta oss igenom tider som i övrigt kan kännas tunga och ohanterbara.

Jag vill till sist citera några kloka ord av Charlotte Carpenter:
”Julen är mer, mycket mer än ljussken och glädje; Den är den sköna vänskapens anda som lyser upp hela året. Den är omtänksamhet och vänlighet, den är hoppet som återföds, för fred, för förståelse, och för välvilja till alla människor! ”

Bästa åhörare!

Låt nu julfriden sänka sig över vår stad, vårt landskap och vår värld. Njut av gemenskapen, värmen och kärleken som juletiden erbjuder och kom ihåg att dela med er av dessa till såväl nära och kära som till andra som också kan behöva just Din omtanke!

Jag önskar Er alla en riktigt fröjdefull jul och ett hoppfult nytt år!”