DELA

Nu funkar stadens stora urverk

Ur led var tiden. Både biblioteksklockan och kyrkklockan gick helt fel.
Men kan man lita på båda uren. Räkna bara med att kyrkans urverk går ett par minuter före.
Is och kyla rubbar uret i S:t Görans kyrktorn. Urverket har länge vållat mariehamnarna huvudbry genom att visa tider som helt är uppåt väggarna. Församlingens anställda har också under åren haft en hel del bekymmer med uret.
– När det är blidväder först och sedan fryser på igen vill visarna frysa fast, berättar gårdskarl Toni Högbäck. Vi måste upp i tornet nu och då och banka på urtavlan inifrån för att inte visarna ska frysa fast.

Lite före
Att rätta kyrkans urverk är en omständig operation. En person måste stå nere på marken och kolla att siffrorna hamnar rätt. Det ser man nämligen inte inifrån tornet.
Nu är uret ställt och ska gå rätt en tid framåt.
– Vi satte det på ett par minuter före, för det brukar sacka efter lite med tiden.
Det kan också finnas en annan orsak till varför kyrkklockan går fel avslöjar Toni Högbäck. Det är är när personalen glömt att dra upp det, vilket faktiskt ska göras så ofta som var sjätte dag.

Tio före
I förra veckan gick biblioteksuret inte mindre än tio minuter före. Det orsakade en del bekymmer för stadsbor som trodde sig vara ute i god tid och plötsligt hamnade i full tidspanik.
– Vi har ställt uret nu. Det gjordes i början av denna vecka , säger stadens biblioteks- och kulturledare Lars Midbjer. När det är snö och is kan man inte gå ut på taket, då måste vi i stället beställa en skylift från Räddningsverket.
Klockan är från 1989 så Lars Midbjer tycker inte det är konstigt om det krånglar lite nu och då med ålderns rätt. Detsamma gäller tre klockor inne i biblioteket som krånglat, men nu är rätt ställda.
– Under mina tre år på jobb här är detta första gången uret på bibliotekets tak gått fel. Nu ska det visa helt korrekt tid igen.

Kiki Alberius-Forsman