DELA

Nu firar mikroberna rötmånad

Varmt och fuktigt i veckor och skämd mat.
Det är rötmånad och den tid då mikroberna trivs allra bäst.
Den omtalade rötmånaden är inte en månad, utan ett begrepp för att beskriva den period på året som är varmast och fuktigast. Den är den tid då mikrober frodas och bidrar till att påskynda förruttnelseprocesserna..
Begreppet rötmånad härstammar från Bondepraktikan och beskriver den månadslånga period från de sista dagarna i juli till slutet av augusti där det traditionellt är som varmast och fuktigast i luften.
– Det är de idealiska förhållandena för de mikrober som gör att maten blir skämd. De trivs bättre och förökar sig snabbare och när det blir fler av dem tar det mindre tid innan mat blir dålig, säger Ketzia Karring, hygieniker på Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet.

Håll maten kall
De för mikroberna gynnsamma förhållandena kan uppstå även utanför den period som tillskrivs rötmånaden.
– I år har vi haft rötmånadsförhållanden sedan sommarvärmen kom i början av juli. Så länge det är varmt och fuktigt kommer mikroberna att föröka sig.
I och med att det blir varmt och fuktigt måste man således vara mer försiktig med hur man hanterar mat.
– När man handlar är det viktigt att tänka på att man inte bryter kylkedjan. Om man köper till exempel kött är det viktigt att det inte hinner värmas upp så mycket mellan kylen i affären och den hemma. Därför rekommenderar jag att planera det så att man alltid handlar mat precis innan man åker hem, och gärna nära hemmet. Helst skulle man kunna ha en kylväska med sig till butiken, säger Karring.
Hon säger också att man måste se till att maten hålls ordentligt kyld hemma.
– Om man packar ett kylskåp fullt kyler det inte ned lika bra och i så fall måste man ytterligare dra ned på temperaturen för att maten ska hållas färsk. Helst ska det hållas kring fyra eller fem grader.
Läs mer i papperstidningen!

Felix Quarnström