DELA

Nu finns plan för vård under strejken

I en sammanfattande information som ÅHS idag skickat ut, beskriver man hur verksamheten ska lägga upp under en eventuell strejk. Bland annat omplacerar man patienter, stänger tandvårdsmottagningen i Godby och inrättar en allvårdsmottagning. Men det råder fortfarande osäkerhet kring vad som händer med förlossningsavdelningen.
– Om vi inte blir beviljade skyddsarbete för planerade förlossningar kommer gravida som är i vecka 37 eller senare den 20 november att behöva åka från Åland nära en överenskommen förlossningsklinik och förlösa. Orsaken är att medicinsk säkerhet inte kan garanteras utan skyddsarbete, det skriver ÅHS i informationsutskicket.
Utöver att skicka iväg de gravida mammorna, planerar ÅHS även samla alla medicinska, kirurgiska och geriatriska patienter på en allvårdsavdelning med 30 vårdplatser, som placeras på medicinavdelningen. Förflyttningen av patienterna på rehab- och geriatrikliniken till alternativa omhändertaganden har påbörjats och personalen skolas in på allvårdsavdelningen i den takt det är möjligt.
– I dagsläget planerar vi också hålla en sluten avdelning på psykiatrin öppen samt några platser på barn- och ungdomsavdelningen. Tandvårdskliniken, ögonkliniken samt öron-, näs- och halskliniken jobbar med lägre bemanning.
Tandvårdsmottagningen i Godby stängs. ÅHS kommer att ha ett operationsteam för akuta operationer samt röntgen och laboratoriet för akut undersökningar. Akuten och hälsocentralen håller öppet för akuta ärenden.
Ett meddelande har gått ut till de patienter som har planerad operationstid under en eventuell strejk. Av meddelandet framgår att personen blir uppringd om det blir strejk och att operationstiden i så fall annulleras. En ny operationstid ges ut så fort det är möjligt. Allmänheten uppmanas att lämna prover före den 20 november om läkarbesöket infaller under en eventuell strejk.

Heidi Hendersson

heidi.hendersson@nyan.ax